Uczniowie uczą się w branżowej szkole I stopnia przedmiotów ogólnokształcących, które są kontynuacją i zakończeniem nauki z gimnazjum, a umiejętności zawodowe zdobywają u pracodawców.
Pomyśl o tym zawodzie, jeśli…
- jesteś otwarty na nowości kulinarne
- lubisz eksperymentować w kuchni
- lubisz pracę fizyczną
- interesuje Cię co jesz i jak to zostało wyprodukowane
- chcesz poznawać nowe smaki i technologie w przetwórstwie mięsnym
Nie myśl o tym zawodzie, jeśli…
- masz przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania zawodu wędliniarza np.: niska wydolność fizyczna, zaburzenia widzenia barw, zaburzenia równowagi, niska odporność emocjonalna, alergie, nosicielstwo chorób zakaźnych, choroby skóry rąk, ograniczenia sprawności rąk i palców, zaburzenia psychiczne, wady serca, nadciśnienie, uzależnienia
- nie masz zmysłu smaku, węchu
- nie lubisz monotonni
- nie jesteś wytrzymały fizycznie
CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa
- magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa
- wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
- magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji
Kwalifikacja:
TG.05. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAWODZIE ZNAJDZIESZ na stronie: http://doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod/
MOŻESZ TAKŻE ZOBACZYĆ FILM: https://www.youtube.com/watch?v=osGT2AtIkAQ
Przykładowe przedmioty szkolne:
- technika w przetwórstwie mięsa
- technologie produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych
- gospodarka magazynowa w zakładzie przetwórstwa mięsa
MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI W RAMACH OBSZARU KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz po potwierdzeniu kwalifikacji TG.05. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
JAKO WĘDLINIARZ MOŻESZ PRACOWAĆ W:
- zakłady mięsne
- hipermarkety posiadające własny dział rozbioru mięsa i produkcji wędlin
- punkty zbytu mięsa i jego przetworów
- założenie własnej działalności gospodarczej
SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE POWIATU CHOJNICKIEGO KSZTAŁCĄCE W ZAWODZIE WĘDLINIARZ:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. w Chojnicach
ul. Angowicka 45
89-600 Chojnice
www.zsp2.chojnice.pl
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Malachinie
Ul. Główna 11
89-650 Czersk
www.malachin.edu.pl
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Brusach
ul. Ogrodowa 2
89-632 Brusy
www.zsz.brusy








