Uczniowie uczą się w branżowej szkole I stopnia przedmiotów ogólnokształcących, które są kontynuacją i zakończeniem nauki z gimnazjum, a umiejętności zawodowe zdobywają u pracodawców.
Pomyśl o tym zawodzie, jeśli…
- posiadasz zamiłowanie do wypieków
- posiadasz sprawność manualną związana z ręcznym formowaniem półproduktów (chałki, rogale, bułki)
- chcesz pracować w miejscu pełnym przyjemnych zapachów i smacznych wypieków
- posiadasz wrażliwość estetyczną i smakową
- chcesz rozwijać swoją kreatywność i ciągle udoskonalać i wymyślać nowe receptury
- lubisz pracę w ruchu, a nie nudną pracę za biurkiem
Nie myśl o tym zawodzie, jeśli…
- masz przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania zawodu piekarza np.: niska wydolność fizyczna, wady wzroku, znaczny niedosłuch, alergie, choroby skóry rąk, nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, zaburzenia zmysłu smaku, węchu, dotyku, ograniczona sprawność rąk i palców
- nie masz „głowy do pieczenia”, to odmierzanie ilości i czasu jest żmudne, wolę jeść „gotowce” ze sklepu lub piekarni
- cierpliwość i dokładność to dla Ciebie kosmos
CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich
- sporządzania półproduktów piekarskich
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie
- przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich
Kwalifikacja:
TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAWODZIE ZNAJDZIESZ na stronie: http://doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod/
MOŻESZ TAKŻE ZOBACZYĆ FILM: https://www.youtube.com/watch?v=gcvECLkja0w
Przykładowe przedmioty szkolne:
- technika w produkcji piekarskiej
- technologie produkcji piekarskiej
- działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
- język obcy w produkcji piekarskiej
MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI W RAMACH OBSZARU KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz po potwierdzeniu kwalifikacji TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii po potwierdzeniu kwalifikacji TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
JAKO PIEKARZ MOŻESZ PRACOWAĆ W:
- zakłady piekarskie
- zakłady cukiernicze
- zakłady gastronomiczne
- punkty sprzedaży pieczywa
- samodzielnie prowadzona piekarnia lub cukiernia
SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE POWIATU CHOJNICKIEGO KSZTAŁCĄCE W ZAWODZIE PIEKARZ:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. w Chojnicach
ul. Angowicka 45
89-600 Chojnice
www.zsp2.chojnice.pl
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Malachinie
Ul. Główna 11
89-650 Czersk
www.malachin.edu.pl
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Brusach
ul. Ogrodowa 2
89-632 Brusy
www.zsz.brusy








