Katalog zawodów
Strona główna | Katalog zawodów
Piekarz

Uczniowie uczą się w branżowej szkole I stopnia przedmiotów ogólnokształcących, które są kontynuacją i zakończeniem nauki z gimnazjum, a umiejętności zawodowe zdobywają u  pracodawców.

Pomyśl o tym zawodzie, jeśli…

  • posiadasz zamiłowanie do wypieków
  • posiadasz sprawność manualną związana z ręcznym formowaniem półproduktów (chałki, rogale, bułki)
  • chcesz pracować w miejscu pełnym przyjemnych zapachów i smacznych wypieków
  • posiadasz wrażliwość estetyczną i smakową
  • chcesz rozwijać swoją kreatywność i ciągle udoskonalać i wymyślać nowe receptury
  • lubisz pracę w ruchu, a nie nudną pracę za biurkiem

Nie myśl o tym zawodzie, jeśli…

  • masz przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania zawodu piekarza np.: niska wydolność fizyczna, wady wzroku, znaczny niedosłuch, alergie, choroby skóry rąk, nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, zaburzenia zmysłu smaku, węchu, dotyku, ograniczona sprawność rąk i palców
  • nie masz „głowy do pieczenia”, to odmierzanie ilości i czasu jest żmudne, wolę jeść „gotowce” ze sklepu lub piekarni
  • cierpliwość i dokładność to dla Ciebie kosmos

CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich
  2. sporządzania półproduktów piekarskich
  3. dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie
  4. przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa
  5. obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich

Kwalifikacja:
TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAWODZIE ZNAJDZIESZ na stronie:
  http://doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod/
MOŻESZ TAKŻE ZOBACZYĆ FILM: https://www.youtube.com/watch?v=gcvECLkja0w

Przykładowe przedmioty szkolne:

  • technika w produkcji piekarskiej
  • technologie produkcji piekarskiej
  • działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
  • język obcy w produkcji piekarskiej

MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI W RAMACH OBSZARU KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz po potwierdzeniu kwalifikacji TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii po potwierdzeniu kwalifikacji TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.

JAKO PIEKARZ MOŻESZ PRACOWAĆ W:

  • zakłady piekarskie
  • zakłady cukiernicze
  • zakłady gastronomiczne
  • punkty sprzedaży pieczywa
  • samodzielnie prowadzona piekarnia lub cukiernia

SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE POWIATU CHOJNICKIEGO KSZTAŁCĄCE W ZAWODZIE PIEKARZ:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. w Chojnicach
ul. Angowicka 45
89-600 Chojnice
www.zsp2.chojnice.pl

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Malachinie
Ul. Główna 11
89-650 Czersk
www.malachin.edu.pl

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Brusach
ul. Ogrodowa 2
89-632 Brusy
www.zsz.brusy


 

trendy na rynku pracy