Katalog zawodów
Strona główna | Katalog zawodów
Kucharz

Uczniowie uczą się w branżowej szkole I stopnia przedmiotów ogólnokształcących, które są kontynuacją i zakończeniem nauki z gimnazjum, a umiejętności zawodowe zdobywają u  pracodawców.

Pomyśl o tym zawodzie, jeśli…

  • w domu chętnie pomagasz w przygotowaniu posiłków
  • lubisz eksperymentować w kuchni
  • pasjonujesz się w odkrywaniu nowych smaków z różnych regionów Polski i świata
  • często chwalą Cię za przyrządzone potrawy
  • sprawnie idzie Ci krojenie, obieranie i siekanie składników potraw
  • przywiązujesz wagę do estetycznego wyglądu dań

Nie myśl o tym zawodzie, jeśli…

  • masz przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania zawodu kucharza np.: nosicielstwo jakichkolwiek chorób zakaźnych i pasożytniczych, płaskostopie i skrzywienie kręgosłupa, przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk) i układu nerwowego, alergie pokarmowe, zaburzenia bądź utrata zmysłu smaku, choroby płuc i przewodu pokarmowego oraz zaburzenia psychiczne
  • twoim największym sukcesem kulinarnym jest ugotowanie wody lub przygotowanie kanapek
  • obranie 1 kg ziemniaków zajmuje Ci ponad pół godziny
  • nie odróżniasz marchewki od pietruszki i pora od selera
  • nie przeszkadza Ci zakalec w drożdżówce


CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. przechowywania żywności
  2. sporządzania potraw i napojów
  3. wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

Kwalifikacja:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAWODZIE ZNAJDZIESZ na stronie:  http://doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod/
MOŻESZ TAKŻE ZOBACZYĆ FILM: https://www.youtube.com/watch?v=ABy3d29wvzY

Przykładowe przedmioty szkolne:

  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • działalność gospodarcza w gastronomii
  • języki obce zawodowe
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • zasady żywienia człowieka

MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI W RAMACH OBSZARU KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji TG.07. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.

JAKO KUCHARZ MOŻESZ PRACOWAĆ W:

  • w restauracjach, kawiarniach
  • hotelowych zakładach gastronomicznych
  • pensjonatach, domach wczasowych
  • restauracjach na statkach
  • w stołówkach szpitalnych i zakładowych
  • Sanatoriach
  • szkołach, internatach
  • możesz prowadzić własną placówkę gastronomiczną

SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE POWIATU CHOJNICKIEGO KSZTAŁCĄCE W ZAWODZIE KUCHARZ:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. w Chojnicach
ul. Angowicka 45
89-600 Chojnice
www.zsp2.chojnice.pl

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Malachinie
Ul. Główna 11
89-650 Czersk
www.malachin.edu.pl

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Brusach
ul. Ogrodowa 2
89-632 Brusy
www.zsz.brusy

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Chojnicach
ul. Świętopełka 3
89-600 Chojnice
http://ckziuchojnice.pl

trendy na rynku pracy