Uczniowie uczą się w branżowej szkole I stopnia przedmiotów ogólnokształcących, które są kontynuacją i zakończeniem nauki z gimnazjum, a umiejętności zawodowe zdobywają u pracodawców.
Pomyśl o tym zawodzie, jeśli…
- w domu chętnie pomagasz w przygotowaniu posiłków
- lubisz eksperymentować w kuchni
- pasjonujesz się w odkrywaniu nowych smaków z różnych regionów Polski i świata
- często chwalą Cię za przyrządzone potrawy
- sprawnie idzie Ci krojenie, obieranie i siekanie składników potraw
- przywiązujesz wagę do estetycznego wyglądu dań
Nie myśl o tym zawodzie, jeśli…
- masz przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania zawodu kucharza np.: nosicielstwo jakichkolwiek chorób zakaźnych i pasożytniczych, płaskostopie i skrzywienie kręgosłupa, przewlekłe choroby skóry (szczególnie rąk) i układu nerwowego, alergie pokarmowe, zaburzenia bądź utrata zmysłu smaku, choroby płuc i przewodu pokarmowego oraz zaburzenia psychiczne
- twoim największym sukcesem kulinarnym jest ugotowanie wody lub przygotowanie kanapek
- obranie 1 kg ziemniaków zajmuje Ci ponad pół godziny
- nie odróżniasz marchewki od pietruszki i pora od selera
- nie przeszkadza Ci zakalec w drożdżówce
CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywania żywności
- sporządzania potraw i napojów
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów
Kwalifikacja:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAWODZIE ZNAJDZIESZ na stronie: http://doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod/
MOŻESZ TAKŻE ZOBACZYĆ FILM: https://www.youtube.com/watch?v=ABy3d29wvzY
Przykładowe przedmioty szkolne:
- wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- działalność gospodarcza w gastronomii
- języki obce zawodowe
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- zasady żywienia człowieka
MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI W RAMACH OBSZARU KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji TG.07. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
JAKO KUCHARZ MOŻESZ PRACOWAĆ W:
- w restauracjach, kawiarniach
- hotelowych zakładach gastronomicznych
- pensjonatach, domach wczasowych
- restauracjach na statkach
- w stołówkach szpitalnych i zakładowych
- Sanatoriach
- szkołach, internatach
- możesz prowadzić własną placówkę gastronomiczną
SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE POWIATU CHOJNICKIEGO KSZTAŁCĄCE W ZAWODZIE KUCHARZ:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. w Chojnicach
ul. Angowicka 45
89-600 Chojnice
www.zsp2.chojnice.pl
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Malachinie
Ul. Główna 11
89-650 Czersk
www.malachin.edu.pl
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Brusach
ul. Ogrodowa 2
89-632 Brusy
www.zsz.brusy
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Chojnicach
ul. Świętopełka 3
89-600 Chojnice
http://ckziuchojnice.pl








