Katalog zawodów
Strona główna | Katalog zawodów
Cukiernik

Uczniowie uczą się w branżowej szkole I stopnia przedmiotów ogólnokształcących, które są kontynuacją i zakończeniem nauki z gimnazjum, a umiejętności zawodowe zdobywają u  pracodawców.

Pomyśl o tym zawodzie, jeśli…

  • posiadasz zamiłowanie do wypieków
  • posiadasz kulinarną pasję, zmysł smaku i bogatą wyobraźnię
  • posiadasz odpowiednie umiejętności dekoratorskie i estetyczne
  • przywiązujesz wagę do estetycznego wyglądu dań
  • znasz najgłębsze tajemnice czekolady

Nie myśl o tym zawodzie, jeśli…

  • masz przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania zawodu kucharza np.: niska wydolność fizyczna, wady wzroku wymagające korekcji szkłami, brak widzenia obuocznego, zaburzenia widzenia barw, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ograniczenia sprawności ruchowej kończyn, zwłaszcza rąk i palców, oddechowego, nerwowego, krążenia, alergie, choroby skóry rąk, nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, zaburzenia zmysłu smaku, węchu, dotyku
  • nie posiadasz zdolności manualnych i wyczucia estetyki
  • nie lubisz słodyczy
  • nie masz „głowy do pieczenia”, to odmierzanie ilości i czasu jest żmudne, wolę jeść „gotowce” ze sklepu lub cukierni
  • cierpliwość i wytrwałość to dla Ciebie kosmos


CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
  2. sporządzania półproduktów cukierniczych
  3. sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych
  4. dekorowania wyrobów cukierniczych

Kwalifikacja:
TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAWODZIE ZNAJDZIESZ na stronie: 
http://doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod/
MOŻESZ TAKŻE ZOBACZYĆ FILM: https://www.youtube.com/watch?v=Klj4tWMsBvQ

Przykładowe przedmioty szkolne:

  • technika w produkcji cukierniczej
  • technologie produkcji cukierniczej
  • działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
  • gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym- zajęcia praktyczne
  • procesy produkcji wyrobów cukierniczych

MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI W RAMACH OBSZARU KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.

JAKO CUKIERNIK MOŻESZ PRACOWAĆ W:

  • Cukiernie – ciastkarnie
  • Zakłady produkcji wyrobów cukierniczych trwałych
  • Piekarnie
  • Kawiarnie
  • Restauracje
  • Firmy cateringowe

SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE POWIATU CHOJNICKIEGO KSZTAŁCĄCE W ZAWODZIE CUKEIRNIK:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. w Chojnicach
ul. Angowicka 45
89-600 Chojnice
www.zsp2.chojnice.pl

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Malachinie
Ul. Główna 11
89-650 Czersk
www.malachin.edu.pl

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Brusach
ul. Ogrodowa 2
89-632 Brusy
www.zsz.brusy

trendy na rynku pracy