Uczniowie uczą się w branżowej szkole I stopnia przedmiotów ogólnokształcących, które są kontynuacją i zakończeniem nauki z gimnazjum, a umiejętności zawodowe zdobywają u pracodawców.
Pomyśl o tym zawodzie, jeśli…
- posiadasz zamiłowanie do wypieków
- posiadasz kulinarną pasję, zmysł smaku i bogatą wyobraźnię
- posiadasz odpowiednie umiejętności dekoratorskie i estetyczne
- przywiązujesz wagę do estetycznego wyglądu dań
- znasz najgłębsze tajemnice czekolady
Nie myśl o tym zawodzie, jeśli…
- masz przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania zawodu kucharza np.: niska wydolność fizyczna, wady wzroku wymagające korekcji szkłami, brak widzenia obuocznego, zaburzenia widzenia barw, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ograniczenia sprawności ruchowej kończyn, zwłaszcza rąk i palców, oddechowego, nerwowego, krążenia, alergie, choroby skóry rąk, nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, zaburzenia zmysłu smaku, węchu, dotyku
- nie posiadasz zdolności manualnych i wyczucia estetyki
- nie lubisz słodyczy
- nie masz „głowy do pieczenia”, to odmierzanie ilości i czasu jest żmudne, wolę jeść „gotowce” ze sklepu lub cukierni
- cierpliwość i wytrwałość to dla Ciebie kosmos
CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
- sporządzania półproduktów cukierniczych
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych
- dekorowania wyrobów cukierniczych
Kwalifikacja:
TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAWODZIE ZNAJDZIESZ na stronie: http://doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod/
MOŻESZ TAKŻE ZOBACZYĆ FILM: https://www.youtube.com/watch?v=Klj4tWMsBvQ
Przykładowe przedmioty szkolne:
- technika w produkcji cukierniczej
- technologie produkcji cukierniczej
- działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
- gospodarka magazynowa w zakładzie cukierniczym- zajęcia praktyczne
- procesy produkcji wyrobów cukierniczych
MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI W RAMACH OBSZARU KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
JAKO CUKIERNIK MOŻESZ PRACOWAĆ W:
- Cukiernie – ciastkarnie
- Zakłady produkcji wyrobów cukierniczych trwałych
- Piekarnie
- Kawiarnie
- Restauracje
- Firmy cateringowe
SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE POWIATU CHOJNICKIEGO KSZTAŁCĄCE W ZAWODZIE CUKEIRNIK:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. w Chojnicach
ul. Angowicka 45
89-600 Chojnice
www.zsp2.chojnice.pl
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Malachinie
Ul. Główna 11
89-650 Czersk
www.malachin.edu.pl
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Brusach
ul. Ogrodowa 2
89-632 Brusy
www.zsz.brusy








