Katalog zawodów
Strona główna | Katalog zawodów
Technik żywienia i usług gastronomicznych

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - cyfrowy symbol zawodu 343404

Uczniowie w szkole typu technikum przede wszystkim uczą się wybranego zawodu oraz zdobywają wykształcenie średnie ogólnokształcące i mogą przystąpić do matury. Uzyskanie świadectwa dojrzałości pozwala na kontynuację edukacji na uczelniach wyższych. Dyplom technika w zawodzie otrzymują po złożeniu zewnętrznych egzaminów w kwalifikacjach wyodrębnionych w zawodzie.

Klasyfikacja zawodów szkolnictwa zawodowego przewiduje możliwość kształcenia w tym zawodzie również w branżowej szkole II stopnia (branżowa szkoła I stopnia, zawód: kucharz).

CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych,
  • obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw.

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:

TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.

TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

PRZYKŁADOWE PRZEDMIOTY SZKOLNE:

  • zasady żywienia,
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • język obcy zawodowy w gastronomicznej,
  • organizacja produkcji gastronomicznej,
  • usługi gastronomiczne,
  • pracownia gastronomiczna,
  • pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej.

PRZYKŁADOWE MIEJSCA PRACY:

  • restauracje, kawiarnie, hotele
  • zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach, promach, w stołówkach szpitalnych i zakładowych, sanatoriach, szkołach, internatach
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją półproduktów spożywczych
  • firmy cateringowe,
  • własna działalność gospodarcza.

WIĘCEJ INFORMACJI O ZAWODZIE ZNAJDZIESZ na stronie: http://doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod/

MOŻESZ TAKŻE ZOBACZYĆ FILMY:

https://www.youtube.com/watch?v=R-jlJM5Iumc

https://www.youtube.com/watch?v=YzWq2-VeYzI

Przeciwskazania zdrowotne:

  • wady wzroku wymagające korekcji szkłami, zaburzenia widzenia barw
  • znaczny niedosłuch
  • zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy
  • choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, płaskostopie), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie, żylaki kończyn dolnych)
  • cukrzyca
  • alergie, choroby skóry
  • nosicielstwo chorób zakaźnych
  • zaburzenia zmysłu smaku i węchu
  • zaburzenia psychiczne
  • uzależnienia.

SZKOŁA POWIATU CHOJNICKIEGO KSZTAŁCĄCA W ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Technikum nr 2 w Chojnicach
ul. Dworcowa 1
89- 620 Chojnice
http://www.zskp.chojnice.pl/

trendy na rynku pracy