TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - cyfrowy symbol zawodu 343404
Uczniowie w szkole typu technikum przede wszystkim uczą się wybranego zawodu oraz zdobywają wykształcenie średnie ogólnokształcące i mogą przystąpić do matury. Uzyskanie świadectwa dojrzałości pozwala na kontynuację edukacji na uczelniach wyższych. Dyplom technika w zawodzie otrzymują po złożeniu zewnętrznych egzaminów w kwalifikacjach wyodrębnionych w zawodzie.
Klasyfikacja zawodów szkolnictwa zawodowego przewiduje możliwość kształcenia w tym zawodzie również w branżowej szkole II stopnia (branżowa szkoła I stopnia, zawód: kucharz).
CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych,
- obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw.
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
PRZYKŁADOWE PRZEDMIOTY SZKOLNE:
- zasady żywienia,
- wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
- język obcy zawodowy w gastronomicznej,
- organizacja produkcji gastronomicznej,
- usługi gastronomiczne,
- pracownia gastronomiczna,
- pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej.
PRZYKŁADOWE MIEJSCA PRACY:
- restauracje, kawiarnie, hotele
- zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach, promach, w stołówkach szpitalnych i zakładowych, sanatoriach, szkołach, internatach
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją półproduktów spożywczych
- firmy cateringowe,
- własna działalność gospodarcza.
WIĘCEJ INFORMACJI O ZAWODZIE ZNAJDZIESZ na stronie: http://doradztwo.ore.edu.pl/wybieram-zawod/
MOŻESZ TAKŻE ZOBACZYĆ FILMY:
https://www.youtube.com/watch?v=R-jlJM5Iumc
https://www.youtube.com/watch?v=YzWq2-VeYzI
Przeciwskazania zdrowotne:
- wady wzroku wymagające korekcji szkłami, zaburzenia widzenia barw
- znaczny niedosłuch
- zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy
- choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, płaskostopie), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie, żylaki kończyn dolnych)
- cukrzyca
- alergie, choroby skóry
- nosicielstwo chorób zakaźnych
- zaburzenia zmysłu smaku i węchu
- zaburzenia psychiczne
- uzależnienia.
SZKOŁA POWIATU CHOJNICKIEGO KSZTAŁCĄCA W ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technikum nr 2 w Chojnicach
ul. Dworcowa 1
89- 620 Chojnice
http://www.zskp.chojnice.pl/








